Chinese aandelen maakten indruk vrijdagochtend door de handelsdag zeer sterk te beginnen. China zou namelijk overwegen om de Verenigde Staten toegang te geven tot audits waardoor de kans op ‘delistings’ van de Amerikaanse beurzen wordt verkleind of zelfs tenietgedaan. Met andere woorden, bijzonder positief nieuws voor Chinese aandelen.

Al bij al was het vrijdag een goede beursdag op de Amerikaanse markten. Vooral de Chinese aandelen die op Wall Street noteren, gingen met de aandacht lopen. In de ochtend was er namelijk sprake van euforie, het aandeel van Alibaba maakte een sprong van meer dan 6 procent terwijl dat van Nio meer dan 9 procent de hoogte in schoot.

Beleggers zijn opgelucht over één bepaald ding. China heeft laten weten te overwegen om de Verenidge Staten toegang te geven tot audits van hun bedrijven die noteren op Wall Street. Dat is trouwens ook één van de voorwaarden om niet op de zwarte lijst te belanden. Maar China heeft deze boot lang afgehouden omwille van een nationale veiligheidswet.

Audits

Volgens Bloomberg zouden de Chinese autoriteiten nu toch bereid zijn om toegang te verlenen tot de audits van 200 Chinese bedrijven die noteren op de New York Stock Exchange en Nasdaq. Vermoedelijk zal dit gebeuren ergens midden dit jaar. Maar niet alle bedrijven zullen inzichtbaar zijn voor de USA, het gaat dan over Chinese privébedrijven en staatsbedrijven.

There have been thoughtful, respectful, productive conversations, but I don’t know where this is going to end up. It’s up to the Chinese authorities, and it could be frankly a hard set of choices for them.

Volgens voorzitter van de SEC Gary Gensler komt dit een beetje als een verrassing vermits hij niet had verwacht dat China zou meewerken. De bal ligt nog altijd in hun kamp willen ze vermijden dat tal van hun aandelen van Wall Street verdwijnen. En dat is best cruciaal vermits Chinese bedrijven momenteel vrij gemakkelijk toegang hebben tot buitenlands kapitaal.

De mogelijke toegeving van China zou een verdere ontkoppeling van twee grote economieën helpen voorkomen. Voormalig president Donald Trump heeft een aantal tarieven verhoogd op Chinese goederen terwijl de regering-Biden deze langzaam aan het terugdraaien is.

Bronnen: Matthew Fox – Yahoo Finance

Foto: Territory of American CanadaWikimediaCC BY-SA 4.0

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!