Na jaren van een enorme economische groei in China lijkt deze groei nu te vertragen. Om deze reden heeft China besloten dat het tijd is om de teugels te laten vieren en geld in de economie te pompen in een poging bedreigingen voor het herstel af te wenden.

De People’s Bank of China heeft maandag aangekondigd dat zij de reserveverplichtingen voor de meeste banken met ingang van 15 december met een half procentpunt zal verlagen. Deze maatregelen zal ongeveer $188 miljard vrijmaken voor leningen aan bedrijven en huishoudens.

Het besluit kwam op dezelfde dag dat het Chinese Politburo aangaf dat het in 2022 mogelijk agressievere maatregelen zal nemen om de economie te beschermen. Het leiderschapsteam van de Chinese Communistische Partij, voorgezeten door president Xi Jinping, zei in een verklaring dat het verzekeren van de stabiliteit in het komende jaar een topprioriteit zal zijn.

Peking heeft zich tijdens de Covid-pandemie zeer terughoudend opgesteld bij het ingrijpen in het economisch herstel van China. Sinds begin 2020 heeft het de referentielening van het land niet verlaagd en heeft het ervan afgezien de economie met stimuleringsmaatregelen te overspoelen. In plaats daarvan heeft het land meer gerichte steun geboden aan kleinere bedrijven die door de pandemie getroffen zijn.

Uitdagingen

De aanpak leek aanvankelijk te werken. De op één na grootste economie ter wereld presteerde tijdens de pandemie beter dan andere grote landen. China was in 2020 de enige grote economie die een recessie kon afwenden en een groei liet optekenen.

Het land werd in 2021 echter getroffen door een reeks uitdagingen die de economische groei bedreigen. China heeft te kampen met een stroomtekort, vertragingen in de scheepvaart en een crisis in de vastgoedsector. Analisten maken zich hiernaast zorgen over de gevolgen van de grootschalige crackdown tegen techbedrijven en andere private ondernemingen.

De vastgoedcrisis dreigt misschien wel het grootst te worden in China. Evergrande balanceert al maanden op het randje van wanbetaling. Vrijdag waarschuwde het bedrijf dat het mogelijk niet genoeg geld geeft om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen.

Analisten vrezen al lang dat een chaotische ineenstorting van Evergrande een domino-effect kan hebben op de Chinese vastgoedsector en de volledige Chinese economie. De vastgoedsector is immers goed voor 30% van het China bruto binnenlands product.

Bron: CNN
Foto: iStock