china We weten allemaal wel dat China vooral groot is geworden dankzij haar sterke export. De arbeidslonen in China zijn zeer laag en als gevolg daarvan kunnen zij voor een lage kostprijs een product maken. We komen hiermee ook direct terecht bij het zwakke punt van China. Juist omdat China zo afhankelijk is van de export is het ook kwetsbaar wanneer die export een keer tegenvalt. Met andere woorden moet China het vooral hebben van de buitenlandse vraag naar haar producten. De financiële crisis is nog maar net achter de rug en we voelen nog steeds de nare gevolgen hiervan. In diverse Eurozonelanden is de situatie alleen maar verder verslechterd. In Griekenland is bijvoorbeeld de (jeugd)werkloosheid nog steeds ontzettend hoog.

China heeft het moeilijk

De Amerikaanse economie daarentegen is de afgelopen maanden flink verbeterd. De Amerikanen hadden nog last van een zogenoemde ‘valse start’, maar pakten de draad vervolgens weer op. Deze valse start had natuurlijk te maken met het strenge winterse weer wat Amerika tijdens de eerste maanden van dit jaar flink heeft geteisterd.

probleem-chinese-economie

Op de grafiek hierboven is echter te zien dat de Chinese export weinig uit de Amerikaanse groei lijkt te halen. Er is gezien het verleden een groot verschil ontstaan tussen de ‘G3 Purchusaing Managers Index’ en de ‘Chinese export’. Uiteraard horen Europa en Japan ook binnen deze index. Al deze 3 landen konden er echter niet voor zorgen dat de Chinese export in waarde steeg. De problemen in China lijken hiermee dus groter te worden. Wilt u ook geld verdienen op de beurs? Klik hier