De Chinese president Xi Jinping heeft woensdag gezegd om meer ’tools’ in te schakelen zodat het economische doel dit jaar gehaald kan worden. Ze gaan met ander woorden een versnelling hoger schakelen nadat COVID-19 opnieuw maandenlang roet in het eten heeft gegooid en de economie deed verzwakken. Ze gaan dus volop voor een groei van 5,5 procent.

China had een economisch doel voor dit jaar, namelijk een groei van 5,5 procent. Op zich perfect haalbaar maar het land werd tijdens de eerste jaarhelft opnieuw geteisterd door zware coronabesmettingen waardoor tal van grootsteden opnieuw in lockdown moesten. Ondertussen lijkt de situatie te verbeteren maar een groei van 5,5 procent is wellicht moeilijk haalbaar.

President Xi Jinping legt zich hier niet bij neer en kondigde woensdag aan dat ze hun macro-economisch beleid zullen aanpassen en extra ’tools’ zullen inschakelen om hun economisch doel toch te halen dit jaar. Hij wil te allen koste de 5,5 procent realiseren.

We will step up macroeconomic policy adjustment, and adopt more forceful measures to deliver the economic and social development goals for the whole year and minimize the impact of COVID-19.

Vooruitzichten

Economen en analisten hebben de vooruitzichten voor de Chinese economie ondertussen bijgesteld en verwachten eerder een groei van 3 tot 4 procent. Bank of America denkt eerder aan een economische groei van 3,3 procent, Goldman Sachs verwacht dan weer een toename van 4 procent. Analist Maggie Wei benadrukt dat de 5,5 procent bijzonder moeilijk zal worden.

While growth recovery appears to have accelerated in June, barring dramatically more policy easing, we think the ‘around 5.5% GDP growth’ target remains extremely challenging this year.

Premier Li zei dan weer dat het belangrijk is om de consumptie een duwtje in de rug te geven. Hij roept op om maatregelen te nemen die bv. de autoverkopen moeten doen toenemen. Ze willen dit jaar nog voor 200 miljard yuan aan auto-gerelateerde verkopen realiseren.

Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC

Foto: AK Rockefeller – FlickrCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>