De Verenigde Staten van Amerika is heel lang de grootste handelspartner geweest van de Europese Unie. Die rol is nu weggelegd voor China vermits de Europese export met 2,2 procent is gestegen en de import met 5,6 procent. Dat heeft volgens economen van ING te maken door het ‘V-shaped’ herstel van de Chinese economie en de moeilijkheden in de USA. 

China heeft de Verenigde Staten van Amerika voorbijgestoken als grootste handelspartner van de Europese Unie. Terwijl de export en import fors zijn gestegen tussen China en Europa, is de Europese export naar de USA met 8,2 procent gedaald en de import met 13,2 procent.

Volgens Carsten Brzeski, econoom bij ING, is deze evolutie niet meer dan normaal. De Chinese economie is ondertussen sterk hersteld van de coronapandemie terwijl de Verenigde Staten van Amerika nog aan het sukkelen zijn. China is maar één keer in lockdown moeten gaan terwijl dat elders ter wereld anders is. Hierdoor is China snel rechtgekrabbeld.

The reason behind it is clearly the fact that China/Asia is the only region going through a nice V-shaped recovery.

Economische groei

Men verwacht ook dat de Chinese economie dit jaar ontzettend hard gaat groeien. En dat is zeker positief voor de Europese Unie, vooral omdat beide landen in december een handelsakkoord met elkaar hebben ondertekend. Europese handelschef Valdis Dombrovskis verwacht dat de Europese economie hierdoor ook iets sneller en sterker zal herstellen.

By pulling together we can recover more quickly economically, and make progress on areas of mutual interest such as trade and investment relations.

De versnelling van de Chinese economie lijkt onvermijdelijk te zijn, economen verwachten dat ze de Verenigde Staten van Amerika ook van de troon zullen stoten als grootste economie ter wereld binnen enkele jaren. Het is voor de Europese Unie dan ook belangrijk om de banden met China in stand te houden en in het beste geval te verbeteren.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixy

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>