De People’s Bank of China heeft gezegd dat ze niet het voorbeeld zullen volgen van de Amerikaanse en Europese centrale banken. Daarmee bedoelen ze dat ze niet zozeer aan de rentes zullen prutsen om de Chinese economie verder op weg te helpen. De Chinese centrale bank heeft andere uitdagingen die een ander monetair beleid nodig hebben dan de rest.

De Fed en de Europese Centrale Bank zijn massaal bezig met hun rentebeleid, meer bepaald het verlagen van de rentes om de economieën te ondersteunen. Ook in China zijn ze actief bezig met hun monetair beleid, maar daar zijn niet zozeer de rentes van cruciaal belang.

De Chinese economie heeft te maken met flinke uitdagingen door de handelsoorlog met de Verenigde Staten van Amerika maar toch moeten zijn hun problemen anders aanpakken. China zit bijvoorbeeld nog altijd in een transitie van een maakindustrie naar een diensteneconomie.

Stimulus

De Chinese overheid heeft reeds maatregelen genomen door belastingen te verlagen en meer te investeren in infrastructuur. Dit is één van hun methodes om te zorgen voor meer economische groei. Maar zoals het rapport doet blijken, zijn deze maatregelen niet voldoende.

Nog zo een krachtig middel is het devalueren van de eenheidsmunt. China werd al meerdere keren beschuldigd door de Verenigde Staten van koesmanipulatie terwijl de Chinese overheid hier helemaal niet mee akkoord gaat. Toch is het vaak zo dat ze de yuan effectief bespelen om bijvoorbeeld de effecten van de Amerikaanse importheffingen te verzachten.

For the current trade talks, one element is the U.S. wants China to stabilize the currency, not weaken any more. By not doing more monetary expansion, (the Chinese) signal goodwill.

Bronnen: CNBC

Foto: David Dennis – Flickr – CC BY-SA 2.0

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!