De relatie tussen de USA en China lijkt er niet beter op te worden. In Washington werd onlangs beslist om de tarieven op Chinese goederen ter waarde van 550 miljard dollar te verhogen. China is hier uiteraard niet mee opgezet en waarschuwt de Amerikanen dat hun acties zware gevolgen zullen hebben. Zij vinden dat de USA onterecht de tarieven verhogen.

Amerikaans president Trump besliste vrijdag om nieuwe importheffingen door te voeren op 550 miljard dollar aan Chinese goederen. Hij nam deze beslissing enkele uren nadat China zelf had besloten om de tarieven te verhogen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen als ‘wraak’ op de vorige actie van de Amerikanen. Er lijkt allesbehalve een wapenstilstand te komen.

Such unilateral and bullying trade protectionism and maximum pressure violates the consensus reached by head of China and United States, violates the principle of mutual respect and mutual benefit, and seriously damages the multilateral trade system and the normal international trade order.

De Chinese minister van Handel noemt het ‘pestgedrag’ van de Amerikanen en is van mening dat China ten onrecht wordt bestookt met importheffingen. Hij waarschuwde de Verenigde Staten ook dat ze hun acties niet mogen onderschatten en dat China hard uit de hoek kan komen.

China strongly urges the United States not to misjudge the situation or underestimate determination of the Chinese people.

Importheffingen

Tarieven op 250 miljard dollar aan Chinese goederen zullen vanaf 1 oktober gaan stijgen van 25 naar 30 procent. Op de resterende 300 miljard dollar aan goederen worden de tarieven verhoogd van 10 procent naar 15 procent. Een deel daarvan start al vanaf 1 september, het andere deel van de verhoging zal pas worden geactiveerd vanaf 15 december zoals Trump eerder had germeld.

De handelsoorlog duurt nu al meer dan een jaar en dat is duidelijk merkbaar, de wereldeconomie groeit een pak trager dan voorheen en de financiële markten hebben het moeilijk. Beleggers en investeerders lijken de kat uit de boom te kijken gezien de handelsoorlog een negatieve impact heeft op bedrijven en economieën.

Bronnen: CNBC

Foto: US Dept. Agriculture – Flickr – CC BY 2.0