In de eerste helft van 2021 hebben Chinese staalfabrieken bijna 12% meer ruw staal geproduceerd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, aldus Wood Mackenzie. Het land wil zijn staalproductie echter beperken maar dit zou wel eens moeilijker dan verwacht kunnen blijken.

De staalsector is één van de grootste vervuilers in China en is goed voor 10% tot 20% van de koolstofuitstoot van het land. Peking richt zich op de sector in het kader van zijn streven om de koolstofuitstoot terug te dringen en tegen 2060 nul te halen.

China verklaarde dat het de staalproductie zal blijven verlagen. Hiernaast hebben staalfabrieken in Tangshan naar verluidt hun productie verlaagd nadat zij waren gewaarschuwd voor sancties bij overproductie.

De productie zal in de tweede helft van het jaar waarschijnlijk lager liggen, maar het kan een uitdaging zijn om deze onder het niveau van 2020 te krijgen. Hiervoor zou het land fors op de rem moeten gaan staan.

Vraag verlagen

De pogingen om de staalproductie te beperkingen zouden de staalprijzen kunnen opdrijven. Fabrieken die niet door de overheidsbeperkingen worden getroffen, zullen hierdoor worden aangemoedigd meer te produceren.

De beste manier om de productie te verlagen zou zijn zich te concentreren op het terugdringen van de vraag. Volgens Paul Bartholomew, staalanalist bij S&P Global Platts, zou een dergelijk beleid de economie echter wel kunnen verzwakken.

De meeste analisten verwachten wel dat de vraag de komende maanden zal dalen, deels omdat de bouwsector verzwakt. Ze betwijfelen echter of deze daling voldoende zal zijn om de productie af te toppen op het niveau van 2020 of lager.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties