In de Westerse wereld zijn we op dit moment bekend met het vergrijzingsprobleem. Simpel gezegd houdt dit in dat de beroepsbevolking steeds verder krimpt (als percentage van de totale bevolking). Dit heeft als gevolg dat de werkende bevolking steeds meer geld in het laatje moet brengen voor de gepensioneerde bevolking. Over het algemeen leidt dit tot een lagere economische groei. En China zou daar ook de komende 30 jaar aan moeten geloven.

De Chinese economie staat bekend om haar fantastische groeicijfers. Tot enkele jaren geleden kwam de groei van het Chinese bruto binnenlands product zelfs jaarlijks boven de 10% uit. Inmiddels zijn er lagere groeicijfers zichtbaar en dat is goed te koppelen aan de fase waarin de Chinese economie op dit moment zit. Zo probeert de Chinese overheid een transitie door te maken van een exportgerichte naar een consumeergerichte economie. En een dergelijke economische transitie verloopt normaliter niet zonder slag of stoot.

Chinese overheid moet rekening houden met lagere groeicijfers

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Gavekal Dragonomics, is te zien dat het Chinese vergrijzingsprobleem immens groot is. Zo is de verwachting dat de Chinese beroepsbevolking in de komende 30 jaar zal afnemen van 1 miljard mensen naar minder dan 0,8 miljard mensen. Voor de Chinese overheid zal dit een grote uitdaging worden, omdat veel mensen gewend zijn geraakt aan de extreem hoge groeicijfers.

In de Westerse wereld is te zien dat een vergrijsde samenleving niet direct een economisch probleem hoeft op te leveren, maar dan moet je wel goed voorbereid zijn op een dergelijk scenario. In China kunnen ze zich maar moeilijk voorstellen dat hun economie op een gegeven moment met ‘slechts’ 2% per jaar zal groeien. Dat scenario lijkt echter in de toekomst wel werkelijkheid te gaan worden.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>