De ontwikkelingen in China hebben niet alleen invloed op de Westerse economieën. Ook landen in Zuid-Oost Azië ondervinden last van de zwakkere Chinese groei. Met name Singapore (bijnaam: The Lion City) voelt de gevolgen van de perikelen in de tweede economie van de wereld. In het vorige decennium hebben landen als Singapore, Maleisië, Indonesië, Thailand en Vietnam flink geprofiteerd van de Chinese groeispurt. De export nam in die jaren flink toe en dat resulteerde in forse economische groei. Maar nu gebeurt het omgekeerde. Met name Singapore heeft last van de zwakkere Chinese groei, zo stellen analisten van de Australia & New Zealand Banking Group. Uit berekeningen blijkt dat wanneer de groei van de Chinese economie met 1 procent afneemt, het BBP van Singapore met 1,4 procent krimpt.
China grootste exportmarkt van Singapore
Deze eenzijdige afhankelijkheidsrelatie tussen de twee landen komt voort uit het feit dat China de grootste exportmarkt van Singapore is. Niet minder dan 15 procent van het vrachtvervoer uit The Lion City is bestemd voor China.
“Andere landen, zoals de Filipijnen en Vietnam, ondervinden ook negatieve gevolgen, maar worden minder hard geraakt,” zo schrijft Glenn Maguire, topeconoom bij ANZ, in een note aan beleggers. Hij gebruikt voor zijn berekeningen een sensitiviteits-index die is gebaseerd op cijfers van het voorgaande decennium. “De export van Singapore naar China beslaat een veel groter deel van de economie dan bij andere Zuid-Oost Aziatische landen het geval is. Daarom reageert Singapore zo hevig op verzwakking van de Chinese economie,” zo zegt Maguire tegenover Bloomberg.
Advies voor Singapore
De analist heeft ook advies voor Singapore. Hij noemt drie factoren waarmee The Lion City de productiviteit en groei kan stimuleren: “Singapore moet de kwaliteit van de beroepsbevolking op peil houden. Daarnaast moet het land innovatieve technologieën ontwikkelen én focussen op het produceren van goederen met toegevoegde waarde.”
>> Bekijk hier ons Groeimarkten rapport <<