China’s grootste chipfabrikant Semiconductor Manufacturing International Corporation, kortweg SMIC, heeft hun jaarrapport gepubliceerd. Tijdens 2021 wist het bedrijf een recordomzet te draaien van 5,44 miljard dollar. Dat is een stijging van 39 procent ten opzichte van 2020. De nettowinst bedroeg 1,7 miljard dollar, een stijging van maar liefst 138 procent.

Het Chinese SMIC heeft goed gepresteerd in 2021. Met een omzet van 5,44 miljard dollar wist de chipfabrikant een record te breken. Het is tevens een stijging van 39 procent ten opzichte van 2020. En dat zelfs ondanks Amerikaanse sancties. Mochten deze er niet zijn geweest, zou de omzet nog hoger zijn geweest. Ook de nettowinst steeg maar liefst 138 procent.

Chiptekort

Volgens SMIC zijn de positieve cijfers te danken aan de massale vraag naar chips en het tekort op de markt. Dit heeft gezorgd voor een unieke opportuniteit. De chipmaker betreurt dat het op de zwarte lijst staat in de Verenigde Staten van Amerika, dat kost hun ongetwijfeld veel geld.

The global shortage of chips and the strong demand for local and indigenous manufacturing brought the Company a rare opportunity, while the restrictions of the ‘Entity List’ set many obstacles to the Company’s development.

Omdat SMIC op de zwarte lijst staat, heeft het geen toegang tot geavanceerde Amerikaanse technologie om bepaalde chips te maken. Desalniettemin maken ze wel minder geavanceerde chips die bijvoorbeeld gebruikt worden in voertuigen. Omdat de vraag naar deze chips bijzonder groot is, is hier het tekort ook aanzienlijker en daar profiteert SMIC aardig van.

SMIC blijft ook zwaar investeren en het bedrijf zei dat het van plan is 5 miljard dollar aan kapitaal uit te geven om drie nieuwe fabrieken te bouwen in Peking, Shanghai en de Zuid-Chinese stad Shenzhen. Dit jaar zouden hun productiecapaciteiten ook hoger gaan liggen dan in 2021.

Bronnen: Arjun Kharpal – CNBC

Foto: Lenharth Systems on StockSnap

 

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>