De aandelenmarkten hebben een uitstekend beursjaar achter de rug liggen. Zo wisten de meeste beurzen in 2021 met dubbele cijfers in waarde te stijgen. Vooralsnog tappen de stieren dit jaar uit een compleet ander vaatje. En de kans is aanwezig dat de beurzen binnenkort nog verder onder druk komen te staan. Een belangrijke lange termijn grafiek waarschuwt immers voor een beurscrash. En beleggers lijken er verstandig aan te doen om deze grafiek nauwlettend in de gaten te houden.

We mogen wel zeggen dat beleggen op dit moment ‘hot’ is. De historisch lage spaarrente zorgt er voor dat mensen massaal naar de aandelenmarkten gedreven worden. Het probleem is alleen dat deze mensen vaak afkomen op de succesverhalen die op de financiële markten klinken. En dat is een groot probleem, omdat deze nieuwe beleggers vaak onvoldoende rekening houden met de keerzijde van beleggen. Aandelen kunnen immers ook in waarde dalen en een stijging is nooit te garanderen.

Beleggers moeten vrezen voor een beurscrash

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Yuriy Matso, is te zien dat het beursfeestje mogelijk al ten einde is gekomen. Op logaritmische schaal is er immers al sinds de jaren ’20 sprake van een stijgende trend bij de S&P 500 index, maar inmiddels is de bovenkant van dit trendkanaal bereikt. En tijdens de voorgaande keren dat de bovenkant van dit trendkanaal bereikt werd, wisten de beurzen telkens een stevige top neer te zetten.

Uiteraard biedt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst, maar de bovenstaande grafiek laat wel zien dat de beurzen tijdens de afgelopen jaren wellicht te ver zijn doorgeslagen. En beleggers zouden zich in ieder geval moeten realiseren dat een stijgende trend niet eeuwig kan standhouden.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)