Door de jaren heen is gebleken dat er normaal gesproken sprake is van een verband tussen het consumentenvertrouwen en de uitgaven van de consumenten. Op het moment dat het vertrouwen in de toekomst stijgt, zouden mensen sneller geneigd zijn om nieuwe aankopen te verrichten. In China lijkt dat echter niet het geval te zijn.

Uit de meest recent gepubliceerde Chinese macrocijfers blijkt dat het consumentenvertrouwen in de lift zit. Zo is het vertrouwen onder de Chinezen gestegen naar het hoogste niveau sinds het begin van de jaren negentig. Wat dat betreft lijken de economische stimulansen van de Chinese overheid dus haar vruchten af te werpen.

Er is iets vreemds aan de hand met de detailhandelsverkopen

Opvallend genoeg stegen de detailhandelsverkopen ten opzichte van vorig jaar met slechts 9,5%. Als gevolg hiervan blijven de aankopen van de Chinezen beduidend achter op het vertrouwen dat zij hebben in de toekomst. De bovenstaande grafiek, afkomstig van Top Down Charts, brengt deze divergentie perfect in beeld.

Toch zit er een addertje onder het gras. Uit de gepubliceerde cijfers blijkt namelijk dat de onlineverkopen stegen met meer dan 30%; een flinke groei dus. Volgens de Chinese autoriteiten verantwoorden deze onlineverkopen ongeveer 1/5 van de totale detailhandelsverkopen. Alleen zijn steeds meer economen van mening dat dit getal niet juist is en dat het aandeel van de onlineverkopen in de totale detailhandelsverkopen veel groter is.

En juist dat kan een reden zijn voor het verschil tussen de detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen (geen juiste presentatie van cijfers). Dat is in ieder geval te hopen voor de Chinezen.

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER