Economen en marktkenners hebben hoge verwachtingen voor de Chinese economie dit jaar gezien ze hun strenge coronamaatregelen eindelijk overboord hebben gegooid. Maar het post-Covid jaar lijkt voorlopig te starten met een sisser. De detailhandelsverkopen groeiden tijdens januari en februari zoals verwacht, maar de industriële productie viel lager uit.

Het versoepelen van het strenge coronabeleid in China zou ervoor moeten zorgen dat de Chinese economie heropent en dat de economische activiteiten opnieuw toenemen. Marktkenners en economen hadden hoge verwachtingen voor het begin van dit jaar. Maar uit recente gegevens blijkt dat de Chinese economie traag op gang komt.

De detailshandelsverkopen namen toe met 3,5 procent zoals verwacht, maar de industriële productie viel lager uit dan verwacht. Er is dus sprake van een stabiele toestand in plaats van een versneld momentum. Bruce Pang, hoofdeconoom bij Greater China JLL, loopt niet bepaald warm van de economische data van januari en februari.

There are not many bright spots in today’s data.

Uitdagingen

De werkloosheid bedroeg in februari 5,6 procent, dat is 0,1 procent hoger dan in de maand januari. De werkloosheid bij jongeren tussen 16 en 24 jaar bedroeg maar liefst 18,1 procent. Het totale aantal geplaatste vacatures op grote wervingsplatforms in China gedurende de eerste twee maanden van het jaar daalde met 23 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

Because of the impact of the pandemic, China’s economic growth has averaged 4.5% for each of the last three years, and pressure on employment is rather large.

Een groei van 5 procent is de officiële prognose van de Chinese overheid voor 2023. Dat is minder dan de 5,5 procent die ze voor ogen hadden voor 2022 maar het wordt alsnog een uitdaging het groeidoel te halen. De oorlog in Oekraïne en de spanningen met de USA zouden roet in het eten kunnen gooien en enige economische vooruitgang een halt toe roepen.

Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC

Foto: Anyar Changtong – FlickrCC BY-NC 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>