De Saudi National Bank (SNB) is de grootste aandeelhouder van de Zwitserse zakenbank Credit Suisse. Sinds de recente problemen binnen de Amerikaanse banksector is er heel wat commotie rond deze laatste. SNB is echter van mening dat de paniek ongerechtvaardigd is. Ze verwachten geen nieuwe bankencrisis want er is veel veranderd sinds 2008.

Sinds het faillissement van Silicon Valley Bank beleven investeerders van de Zwitserse zakenbank Credit Suisse een wilde rit op de beurs. Het aandeel maakt bokkesprongen waarbij veranderingen van 20 tot 30 procent niet ongewoon zijn. Saudi National Bank, de grootste aandeelhouder met een aandeel van 9,9 procent, noemt de paniek ongerechtvaardigd.

Voorzitter van de Saudi National Bank Ammar Al Khudairy is van mening dat de heisa omtrent het faillissement van Silicon Valley Bank overdreven is. Een nieuw scenario zoals tijdens de financiële crisis in het jaar 2008 zit er volgens hem niet aan te komen.

If you look at how the entire banking sector has dropped, unfortunately, a lot of people were just looking for excuses. It’s panic, a little bit of panic. I believe completely unwarranted, whether it be for Credit Suisse or for the entire market.

Geïsoleerd geval

Daarenboven mag Credit Suisse 50 miljard Zwitserse Frank lenen bij de Zwitserse Nationale Bank. Het aandeel van de zakenbank maakte na bekendmaking van de reddingsboei een sprong van 20 procent. Al Khudairy noemt het omvallen van SVB een geïsoleerd geval dat verder geen problemen zal veroorzaken binnen de financiële wereld.

Sinds de financiële crisis in 2008 zijn er tal van beschermingsmaatregelen genomen om dergelijke scenario’e te vermijden waardoor het risico op een ‘spillover’ naar andere banken en bedrijven beperkt blijft. Ondanks de lage notering van Credit Suisse, gaat de Saudi National Bank haar aandeel in de Zwitserse bank niet vergroten.

Bronnen: Jihye Lee – CNBC

Foto: Alex.ch – FlickrCC BY-NC 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>