Aandelen van grote Chinese restaurants gingen maandag flink onderuit. Het volk komt niet meer buiten en gaat zeker niet op restaurant. Beleggers en investeerders zijn het vertrouwen in Chinese aandelen kwijt gezien het coronavirus nog altijd grote problemen veroorzaakt. Het dodentol is ondertussen hoog opgelopen en heeft dat van SARS voorbijgestreefd.

Het gaat niet goed op de Chinese aandelenmarkten. Vooral specifieke aandelen uit bepaalde sectoren krijgen de zwaarste klappen. Ook aandelen van hotpot restaurants moeten er aan geloven. Ketens zoals Haidilao en Xiabuxiabu worden zwaar beïnvloed door het coronavirus.

Het aandeel van Haidilao, dat op de beurs in Hong Kong noteert, ging bijna met 5 procent naar beneden. Een ander hotpot restaurant had evenzeer moeilijkheden maandag, Xiabuxiabu Catering Management ging nog harder onderuit. Het aandeel verloor maar liefst 5,41 procent.

In general, restaurant business during virus outbreak suffers. In the Guangdong province, 97% of restaurant businesses reported greater than 50% drop in revenue and 1/3 reported zero revenue.

Angst

Ook aandelen van hotelketens hebben het moeilijk met het virus. Far East Consortium en Langham Hospitality Investments gingen beide respectievelijk met 1,49 en 1,47 procent naar beneden. Het is meer dan duidelijk dat beleggers en investeerders zeer angstig zijn.

In Peking is het zelfs verboden voor cateraars om grote groepsevenementen te organiseren. De autoriteiten nemen geen enkel risico en willen ervoor zorgen dat mensen niet samenkomen. Ze raden de bevolking ook aan om zo veel en lang mogelijk binnen te blijven.

Analisten raden ook aan om deze aandelen links te laten liggen vermits de hotpot restaurants en hotelketens niet hoeven te rekenen op veel activiteit zolang het coronavirus zich blijft verspreiden. En niet alleen in China hebben de beurzen het lastig, de globale markten ondervinden ook last van het virus. Verschillende grote indexen hebben al redelijk wat van hun waarde verloren.

Bronnen: CNBC

Foto: Tonynetone – Flickr – CC BY 2.0

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER