Wat maar weinig mensen weten is dat de Duitse economie nog steeds voor een groot deel afhankelijk is van de export. Duitsland wordt binnen de EU ook wel gezien als het ‘productieland’. Door het handelsbeleid van Trump heeft de Duitse industriële sector de nodige klappen moeten incasseren. Toch lijkt het einde van de tunnel in zicht te zijn.

Afgelopen vrijdag verschenen er pijnlijke cijfers over de Duitse industrie. In december werd er onverwacht veel minder geproduceerd ten opzichte van een maand eerder. De productie, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en werkdagen, kelderde in december ten opzichte van een maand ervoor met 3,5 procent. Op jaarbasis daalde de industriële productie in Duitsland in december met 6,8 procent tegen een afname met 2,5 procent een maand eerder.

Duitse industriële productie daalt onverwacht

De economen van Macrobond and Nordea waarschuwen al langer voor een teruglopende Duitse industriële activiteit. Hun mening werd onder andere gevormd door te kijken naar het IFO momentum. De Duitse Informatie en Foschung (IFO) Bedrijfsklimaat Index bepaalt het bedrijfsklimaat en voorwaarden in de eurozone. De notering wordt afgeleid uit een enquête onder ongeveer 7.000 Duitse bedrijven. Al decennialang heeft dit IFO momentum een voorlopend karakter op de uiteindelijke cijfers over de Duitse industriële productie.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, is te zien dat het IFO momentum tijdens de afgelopen vier maanden in de lift zat. Normaliter loopt deze indicator vier maanden vooruit op de Duitse industrie. Gezien deze grafiek zouden we dus voorzichtig mogen stellen dat het einde van de tunnel in zicht is. Al zit hier natuurlijk het effect van het coronavirus nog niet in verwerkt. Wat dat betreft moet er dus een slag om de arm gehouden worden.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>