De Aziatische beursindexen weten niet goed welke richting te kiezen. In China gaan aandelen gemiddeld met 1,5 procent te hoogte in maar in de rest van Azië is er twijfel. Beleggers en investeerders zijn volop aan het speculeren welke impact het coronavirus nu heeft op de Chinese economie en de wereldeconomie. Het virus heeft nu al meer dan 1.700 doden gemaakt.

De verspreiding van het coronavirus neemt niet af, in tegendeel. Ondertussen zijn er al meer dan 70.000 besmettingen en 1.700 doden. Het virus weegt op de Chinese economie en dus ook de financiële markten. Maar in China en Hong Kong zijn beleggers wat optimistischer.

De rest van Azië twijfelt over de impact van het virus op de Chinese economie en de wereldeconomie. De Chinese index, de Shanghai Composite, steeg maandag met 1,63 procent. De Shenzhen Composite deed het nog beter met een forse stijging van maar liefst 2,47 procent.

Maatregelen

In een poging om de negatieve impact van het virus te counteren, heeft de Chinese overheid beslist om bepaalde belastingen te verlagen en om meer te gaan investeren in bv. infrastructuur. Daarenboven zullen de activiteiten in China de komende weken opnieuw hervat worden.

Maar in Japan, Australië en Zuid-Korea gaat het wat minder goed op de aandelenmarkten. De Japanse Nikkei 225 ging met 0,65 procent naar beneden, ook de ASX 200 en de Kospi daalden respectievelijk met 0,44 en 0,17 procent. Hier heerst er duidelijk twijfel.

The worrying human and economic toll of the COVID-19 outbreak is creating much uncertainty, especially as changes to the case tracking methods are making news difficult to interpret.

Het virus blijft dus twijfel zaaien in Azië. Het Internationale Monetaire Fonds zei vorige week al dat de komende twee weken cruciaal zijn voor de Chinese economie. In deze periode zal blijken of er voldoende veerkracht is en of er voldoende maatregelen zijn genomen.

Bronnen: CNBC

Foto: Quoteinspector.com – Flickr – CC BY-ND 2.0

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER