De Chinese beurzen weten ons tot nu toe te verrassen. De Shanghai Composite noteert nu al 30 procent hoger dan begin dit jaar dankzij het optimisme over een mogelijk handelsakkoord tussen China en de USA en de positieve berichten over de heropleving van de Chinese economie.

Het gaat de Chinese aandelenmarkten voor de wind dit jaar, de hoofdindexen noteren allemaal meer dan 30 procent hoger dan het begin van dit jaar. De Shanghai Compositie noteert 30 procent hoger, de Shenzhen index noteert zelfs als 40 procent hoger en de CSI 300 noteert 35 procent hoger.

Uptrend

In vergelijking met de Amerikaanse markten kunnen we echt spreken van een ongelofelijke prestatie. Om te vergelijken, de Dow Jones Industrial Average en de S&P 500 zijn dit jaar ‘slechts’ 13 en 15 procent gestegen. Er moet echter ook gezegd zijn dat de Chinese aandelen vorig jaar een bijzonder moeilijke periode hebben gehad, de Shanghai Composite ging maar liefst 24,6 procent in de min.

De opwaartse trend op de Chinese beurzen wordt gecreëerd door twee factoren, namelijk een mogelijk einde van de handelsoorlog tussen China en de USA en een Chinese economie die beter presteert dan werd verwacht. Het laatste gegeven is dankzij de efficiënte stimuleringsmaatregelen.

I think the data, both in the economy and the corporate sector, is going to be pretty important to convince investors in China to come back into the market.

Het investeringsklimaat in China wordt aantrekkelijker met de maand, aldus JP Morgan strateeg Tai Hui. De economie is goed aan het presteren en de handelsoorlog met de Verenigde Staten van Amerika lijkt op zijn einde te lopen. Er wordt verwacht dat beleggers en investeerders zich terug tot deze markten zullen wenden en dat de rendementen op Chinese aandelen nog zullen stijgen dit jaar.

Bronnen: CNBC

Foto: Investment ZenFlickr – CC BY 2.0