Jerome Powell ligt onder vuur. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank heeft tijdens de afgelopen maanden behoorlijk wat kritiek van Trump moeten incasseren. Mogelijk is daardoor de koers van de Fed veranderd. Powell liet namelijk recent weten dat er dit jaar hoogstwaarschijnlijk geen renteverhoging komt. Maar, op verdere steun hoeven beleggers niet direct te rekenen.

Volgens economen bestaat er een reële kans dat de Fed dit jaar de rente zal gaan verlagen. Dat is ook de eis die Trump heeft. Daarnaast wil de president van de VS dat de Fed stopt met het afbouwen van haar balanspositie. Niet vreemd dat Trump verlangt naar een ‘soepeler’ monetair beleid, want hij wil voorkomen dat de Amerikaanse economie in verval raakt met het oog op de komende verkiezingen volgend jaar.

Balanspositie van de Fed blijft dalen

Maar, zolang de Fed nog wel doorgaat met het afbouwen van haar gigantische balanspositie, moet Wall Street het doen zonder de steun van de centrale bank. En dat kan een groot probleem zijn voor de toekomst van de aandelenmarkten. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat er tijdens de afgelopen jaren sprake was van een sterke correlatie tussen de S&P 500 index en de balanspositie van de Fed.

En aangezien de balanspositie van de Fed tijdens de afgelopen 12 maanden fors is gedaald, neemt de druk op de financiële markten toe. Een van de belangrijkste kopers van de afgelopen jaren is immers getransformeerd in een verkoper. En voorlopig kan Trump daar weinig aan veranderen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)