De Chinese regering treedt steeds harder op tegen Big Tech. Volgens analisten is het land echter te ver gegaan in zijn aanpak en zal dit de innovatie schaden en de economische groei vertragen.

Regelgevers in China hebben de afgelopen maanden de controle op technologiereuzen als Alibaba en Tencent opgevoerd. De bedrijven worden nu geconfronteerd met boetes en nieuwe regels om monopolistische bedrijfspraktijken in te perken.

Hoewel het zeker logisch is dat er hard wordt opgetreden tegen monopolies en machtsmisbruik van bedrijven, is de Chinese overheid volgens China-kenner Scott Kennedy te ver gegaan. Deze maatregelen zullen volgens Kennedy een negatief effect hebben op de innovatie.

Hiernaast kan de strenge regelgeving de oprichting van nieuwe bedrijven belemmeren, terwijl bestaande bedrijven in de toekomst terughoudender kunnen zijn om te investeren.

Groeivooruitzichten

De Wereldbank heeft dinsdag haar economische prognose voor 2021 voor China verhoogd, waarbij een strenge aanpak van Covid-19 als één van de redenen wordt aangehaald voor het herstel van het land. De bank verwacht dat de Chinese economie dit jaar met 8,5% zal groeien, hoger dan haar vorige prognose van 8,1%.

Vorig jaar groeide de Chinese economie met 2,3% ten opzichte van een jaar geleden, waarmee China de enige grote economie was die groeide terwijl het Covid-19 virus zich wereldwijd verspreidde.

Kennedy stelt echter dat China in het komende decennium waarschijnlijk vooral zal afhangen van door de staat geleide investeringen om de groei te stimuleren. Dit komt doordat de consumptie weliswaar toeneemt, maar nog niet is teruggekeerd naar het niveau van voor de pandemie.

Kennedy stelt:

Om de consumptie te stimuleren moet China delen van zijn dienstensector liberaliseren.

Bron: CNBC

Foto: iStock