De Amerikaanse beperkingen om chips te verkopen aan China zullen ongetwijfeld een impact hebben op Amerikaanse en Chinese bedrijven. Maar voorlopig blijven Chinese autobouwers van elektrische voertuigen gespaard van de beperkingen. Chipfabrikant Nvidia mag bijvoorbeeld ongestoord hun chips verkopen aan Xpeng en Nio. 

De Amerikaanse overheid vreest dat hun chips worden gebruikt door het Chinese leger en dus werd onlangs beslist om de verkoop van chips richting China te beperken. Het gevolg was een scherpe daling van aandelen van Amerikaanse chipfabrikanten. NVDA ging kort na het nieuws met 12 procent naar beneden. Bij Chinese autobouwers vreest men voor tekorten.

In China wordt de Nvidia Drive Orin chip gebruikt door tal van autobouwers als onderdeel van hun elektrische voertuigen. Ook de Nvidia Xavier chips zijn gegeerd in deze competitieve markt. De automobielsector is een relatief kleine sector voor Nvidia maar het is er eentje die hard groeit. Gezien het potentieel, zijn de Amerikaanse beperkingen dus best vervelend voor Nvidia.

Beperkingen

Daarom is het belangrijk dat de Amerikaanse overheid heeft beslist dat er enkel een beperking is op Nvidia’s A100 en H100 producten, deze zijn enkel van toepassing voor grote databedrijven. Volgens Bevin Jacob, partner bij consultancy bedrijf Automobility, zouden er geen beperkingen mogen komen op de Orin en Xavier chips maar dit kan nog komen.

There shouldn’t be any restrictions on Xavier and Orin, and Xpeng, Nio and others would continue to ship with those chips.

De beperkingen werden in het leven geroepen omdat de Amerikaanse overheid het Chinese leger niet onrechtstreeks wil steunen door hun van chips te voorzien. Toch mag Nvidia hun H100 AI chips blijven produceren in China, wat een grote opluchting is voor het bedrijf.

Bronnen: Evelyn Cheng & Arjun Kharpal – CNBC

Foto: Petr Kratochvil – PDPCC0 1.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>