Er is een nieuw gevaar voor de wereldeconomie, namelijk de Chinese bedrijfsschuld. Veel Chinese bedrijven worstelen met de tragere economische groei en de schuldenberg blijft toenemen. Analisten waarschuwen dat de situatie niet uit de hand mag lopen want dat zou catastrofale gevolgen hebben voor de Chinese economie en dus ook de wereldeconomie.

Chinese bedrijven stapelen de schulden op en dat zou een gevaar kunnen vormen voor de wereldeconomie. Mark Zandi, econoom bij Moody’s Analytics, waarschuwt beleggers voor dit potentieel gevaar. Hij is niet de enige die zich hier zorgen om maakt, ook bij Fitch Ratings merken ze op dat er veel Chinese in gebreke zijn gebleven omwille van de torenhoge schulden.

In the United States, it’s similar kind of picture — not to the same degree — but we have seen very significant increase in so-called leveraged lending, as in lending to highly indebted companies, and they are vulnerable if the economy were to slow.

Schuldenberg

De schuldenberg is al langer een probleem voor de tweede grootste economie ter wereld. China heeft geprobeerd zijn afhankelijkheid ervan te verminderen door de regelgeving aan te scherpen om zo de schuldafbouw te versnellen of het proces van schuldreductie.

Echter, de handelsoorlog maakt het de Chinese autoriteiten moeilijk om de schuldenberg op een efficiënte manier aan te pakken. China heeft zijn beleid om de schulden aan te pakken gepauzeerd om zich meer toe te spitsen op de stimulus van de Chinese economie.

Volgens Zandi moet deze situatie nauwgezet opgevolgd worden om erger te voorkomen. Volgens Fitch Ratings noteert het aantal bedrijven dat in gebreke is gebleven op een recordniveau. De ‘phase one deal’ komt dus als geroepen hoewel er meer inspanningen nodig gaan zijn om de handel tussen beide landen te normaliseren.

Bronnen: CNBC

Foto: Marco Verch Pro – Flickr – CC BY 2.0

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS