Steeds meer Chinese bedrijven gaan op zoek naar kapitaal overzees. Deze keer worden de pijlen gericht op Zwisterland, op dit moment zijn er reeds vier Chinese bedrijven die hun aandelen reeds in Zwitserland aanbieden via de ‘China stock connect program’. De goedkeuring om dit te doen verliep ook bijzonder snel, het duurde namelijk slechts enkele weken.

Chinese bedrijven zijn op zoek naar meer kapitaal door internationale investeerders aan te spreken. Dit doen ze via ‘dual listings’ maar ook via een soort van ‘stock connect program’. Momenteel maken vier Chinese bedrijven hier gebruik van en bieden ze hun aandelen ook aan in Zwitserland. Internationaal advocatenkantoor Baker McKenzie fungeert als legaal adviseur voor deze vier bedrijven, samen hebben ze reeds 1,5 miljard dollar opgehaald.

De China Securities Regulatory Commission laat er ook geen gras over groeien en keurde de procedures goed in slechts enkele weken tijd. Normaal gezien zou dit veel langer duren, zo een drie tot zes maanden. Maar hier werd duidelijk een uitzondering voor gemaakt.

GDR’s

De vier bedrijven, GEM, Gotion High-tech, Keda Industrial Group en Ningbo Shanshan, hebben globale depositary certificates (GDR) uitgegeven op de Six Swiss Exchange als onderdeel van een nieuw Chinees-Zwitsers aandelenprogramma met de beurzen van Shanghai en Shenzhen.

Het is zelfs zo dat sommige Chinese bedrijven de voorkeur geven aan GDR’s in Zwitserland in plaats van te kiezen voor een IPO in China. Sinds de samenwerking tussen China en Zwitserland, zijn er zeker 13 bedrijven die opteren voor dit ‘stock connect program’. Wang Hang, partner bij Baker McKenzie, verwacht dat dit aantal zal stijgen de komende weken en maanden.

Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC

Foto: World Economic ForumFlickrCC BY-NC-SA 4.0

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER