De hoogste olieprijzen in tien jaar, een hernieuwde focus van de overheid op energiezekerheid en een enorme vraag naar raffinage van ruwe olie zodat het als brandstof kan gebruikt worden. De omstandigheden voor oliebedrijven hebben er jaren niet zo goed uitgezien en Big Oil is van plan om zo lang mogelijk op de golf mee te liften.

ExxonMobil maakte tussen april en juni bijna $17,9 miljard winst. Dit is bijna 4 keer zoveel als in dezelfde periode in 2021. Chevron en Shell boekten een winst van respectievelijk $11,6 en 11,5 miljard.

De marktomstandigheden waren een belangrijke factor voor de uitstekende resultaten. Exxon merkt op dat in het eerste kwartaal de gemiddelde wereldolieprijzen met $22 per vat stegen. In het tweede kwartaal stegen deze nog eens met $12.

De raffinagebedrijven kenden hiernaast een enorme groei van de vraag omdat de capaciteit beperkt bleef. Dit probleem kent zijn oorzaak in het begin van de pandemie toen er forse besparingsmaatregelen werden ingevoerd. Het sluitingspercentage van raffinaderijen in 2020 lag 3 keer zo hoog als tijdens de financiële crisis van 2008, aldus Exxon CEO Darren Woods.

Het beste kan reeds achter ons liggen

Big Oil heeft er genoeg vertrouwen in dat het zal blijven profiteren van de hoge olieprijzen en haar aandeelhouders kan blijven verwennen. Shell kondigde voor het komende kwartaal een inkoop van eigen aandelen aan ter waarde van $6 miljard. Chevron gaat jaarlijks $15 miljard eigen aandelen inkopen.

Het afgelopen kwartaal kan echter misschien reeds het hoogtepunt geweest zijn. De olieprijzen daalden in juli met meer dan 4% omdat de vrees voor een wereldwijde recessie de prognoses voor de vraag deed dalen.

Ook in augustus lijkt de daling zich verder te zetten. Op maandag, 1 augustus, daalden de olieprijzen wederom. China, de grootste importeur van ruwe olie ter wereld, maakte gegevens bekend die wijzen op een verzwakkende productiesector.

De vraag naar raffinaderijen zou ook kunnen teruglopen. Automobilisten maken zich steeds meer zorgen over de inflatie en gebruiken hierdoor minder benzine.

Bron: CNN
Foto: iStock

Reacties