De Shanghai Composite index wist tijdens de afgelopen week officieel in een Bear Market te belanden. Ten opzichte van het hoogtepunt van januari is de grootste Chinese beurs inmiddels met meer dan 20% gedaald. Deze daling verhoogt de kans op tegenvallende macrocijfers.

De strategen van Nordea Markets and Macrobond hebben een opmerkelijk verband gevonden. Er bestaat namelijk een sterke correlatie tussen de Shanghai Composite index en de Chinese productiecijfers. En de recente daling voorspelt in dat geval weinig goeds.

Chinese beurs voorspelt tegenvallende productiecijfers

Gisteren werd duidelijk dat de PMI-cijfers met betrekking tot de Chinese productiesector minder rooskleurig waren dan waar de analisten op hadden gerekend. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Nordea Markets and Macrobond, is te zien dat de kans groot is dat deze productiecijfers in de komende tijd nog verder zullen gaan teleurstellen. De Chinese beurs rechtvaardigt immers een nog veel lager PMI-cijfer.

Uiteraard hebben de Chinese productiecijfers grote gevolgen voor de Chinese economie als geheel. Aangezien China nog steeds voor een groot deel afhankelijk is van haar export, kunnen tegenvallende productiecijfers zorgen voor een afremmende Chinese groei.