Amerikaans president Trump wil de NAFTA deal met Canada en Mexico gerust verlengen, maar daar wilt hij even mee wachten tot na de tussentijdse verkiezingen. De handelsspanningen op het Noord-Amerikaanse continent zijn de laatste tijd serieus toegenomen. Ook over NAFTA is Trump niet bepaald tevreden en denkt er aan om aanpassingen door te voeren.

Trump is niet alleen ruzie aan het maken met de Europese Unie en China, ook Canada en Mexico ontkomen niet aan de harde hand van de Amerikaanse president. De import van staal en aluminium wordt op dit moment reeds zwaarder belast maar dat zal wellicht niet het enige blijven.

NAFTA, I could sign it tomorrow, but I’m not happy with it

De hele NAFTA overeenkomst staat op de helling omdat Donald Trump er niet ‘tevreden’ over is. Toen de deal werd gesloten in 1993 tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico noemde hij het de ‘worst deal ever’. Toen al was duidelijk dat hij geen grote voorstander is van handelsovereenkomsten.

Volatiliteit

Trump blijft er op hameren dat de Verenigde Staten van Amerika oneerlijk wordt behandeld en dat de handelsakkoorden vaak in het voordeel zijn van de partners. Daar wilt hij verandering in brengen. Het zijn deze spanningen die de laatste tijd zorgen voor de volatiliteit op de financiële markten.

Vorige week verloren de Amerikaanse aandelen gemiddeld 1 procent. Ook in Europa en China hebben aandelen het zwaar te verduren door de aanblijvende spanningen. Zolang er geen rust en consensus komt in de onderlinge handelsrelaties, zullen de financiële markten onrustig blijven.

Bronnen: CNBC

Foto: Nico Guaro – Wikimedia – CC BY 3.0