beursmalaise Chi Lo, senior econoom bij BNP Paribas, ziet de grote correctie op de Chinese beurzen vooral de economische liberaliseringen in gevaar brengen. Maar een financiële crisis of daling van de renminbi hoeven beleggers niet te verwachten, zo schrijft hij. Chi merkt allereerst op dat de Shanghai 50 large cap index het sinds de correctie het een stuk beter doet dan de Shanghai Composite. Banken domineren de Shanghai 50. Dus banken en large caps presteren in de correctie relatief een stuk beter dan kleinere aandelen. Chi:

Als margin financiering daadwerkelijk verantwoordelijk zou zijn voor de bubbel, en er een financiële crisis op komst zou zijn, zouden beleggers bankaandelen juist dumpen. Dit alles suggereert dat de markthausse en -correctie niet te wijten was aan financiële gebreken, maar aan marktbubbel-dynamiek.

china_beursmalaise Ook is er weinig risico dat de correctie invloed heeft op China’s bbp-groei, aldus Chi. Er is geen correlatie tussen de rendementen van Chinese A-aandelen en consumptie.En dat is ook logisch, zo stelt Chi, want aandelen maken maar 6% van het vermogen van huishoudens uit. Zelfs als je wealth management products erbij rekent, die deels aandelen bevatten, komt het totaal uit op slechts 12%. Volgens Chi zal de malaise ook weinig invloed hebben op bedrijfsfinancieringen. Het lukte Peking weliswaar aandelenfinanciering op te krikken van zo’n 2% van de totale financiering vorig jaar tot 4% nu. Maar dat is nog steeds zeer laag. En een daling van de renminbi tot wel 10%? Dat ziet de econoom ook niet gebeuren. Er is in China nog lang geen sprake van vrije kapitaalstromen. Het overheidsbeleid is nog steeds erop gericht de renminbi stabiel te houden. En het kapitaalsurplus ligt nog steeds op meer dan 5% van het bbp.

Beursmalaise vertraagt hervormingen

Het echte risico is volgens Chi dat China de economische liberaliseringen vertraagt, inclusief het openen van de kapitaalrekening. De ingrepen in de aandelenmarkten hinderen fusies en overnames en het ophalen van geld door bedrijven. De maatregelen zetten ook een rem op privatiseringen en financiële innovatie die nodig is voor de hervorming van de kapitaalmarkten. Chi:

Het drama van de aandelenmarkten onthult Peking’s oude gewoontes van micro-interventie. Dit wekt twijfels op of China wel klaar is om de marktkrachten de vrije loop te laten. En het beschadigt de geloofwaardigheid van autoriteiten wat betreft de wil tot hervormingen.

>> Ook in het Groeimarkten Rapport van Slim Beleggen, zitten we gepositioneerd op Chinese aandelen. Klik hier voor het rapport <<