Analisten van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley hebben de economische situatie in China onder de loep genomen. Ze zijn tot de constatie gekomen dat, indien de autoriteiten er niet in slagen om de vastgoedsector de stutten en ondersteunen, dit zware gevolgen kan hebben voor de Chinese economie en de aandelenmarkten. 

De vastgoedsector in China is nu al een lange tijd aan het sukkelen. Volgens Morgan Stanley zijn ze op een punt gekomen waarop de problemen een impact kunnen hebben op de Chinese economie en aandelenmarkten. De autoriteiten stellen alles in het werk om te stimuleren. Mochten ze hier niet in slagen, dan dreigt er een mindere periode voor de economie.

De Shanghai Composite is dit jaar reeds 12 procent gedaald. Verschillende zakenbanken hebben hun vooruitzichten voor de groei van de Chinese economie ook al verlaagd naar 2,8 tot 3 procent. Het officiële groeidoel van de Chinese overheid is nog altijd 5,5 procent.

Stimuleren

Analisten van Morgan Stanley verwachten dat de Chinese overheid snel en krachtig zal optreden om de problemen in de vastgoedsector te verzachten. Mocht dat niet lukken, dan bestaat de kans dat Chinese aandelen 20 procent gaan dalen de komende zes tot twaalf maanden. Daarenboven zou de economissche nog verder vertragen naar gemiddeld 2 procent.

The silver lining is that the spillover [from real estate] to the rest of the economy remains manageable so far. But the housing market’s size and the momentum that has gathered make it unclear whether recent measures are enough.

Zelfs al lukt het de autoriteiten om de vastgoedsector te stutten, dan nog zijn de problemen niet helemaal van de baan. Door de vergrijzing verwacht men dat de vraag naar appartementen zal blijven dalen. Morgan Stanley verwacht dat de vraag naar vastgoed gaat dalen met 30 procent in de periode 2020 – 2030. En dat heeft uiteraard zware gevolgen voor de sector en economie.

Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC

Foto: Chris – FlickrCC BY-SA 4.0

Aandeel dat profiteert van stijgende rentevoeten

Op zoek naar een extra inkomen? Iedere maand cash geld op de rekening? Vraag hier dan uw gratis gids aan met een aandeel dat profiteert van stijgende rentevoeten en maandelijks zijn inkomsten deelt met zijn aandeelhouders. VRAAG UW GRATIS GIDS AAN