Historicus Niall Ferguson waarschuwde vrijdag dat de wereld aan het slaapwandelen is richting een scenario dat vergelijkbaar is met die van in de jaren zeventig. Toen waren er ook geopolitieke en economische strubbelingen die een grote impact hebben gehad op de wereld. Volgens hem zijn dezelfde ingrediënten vandaag ook aanwezig op het wereldtoneel.

Volgens Nial Ferguson moeten we opletten want volgens hem is de wereld aan het slaapwandelen richting een periode vol moeilijke geopolitieke en economische uitdagingen. Hij beweert dat er ongeveer dezelfde katalysatoren aanwezig zijn zoals in de jaren 70. Toen werd de wereld geteisterd door geopolitieke onrust, economische schokken en een energiecrisis.

The ingredients of the 1970s are already in place. The monetary and fiscal policy mistakes of last year, which set this inflation off, are very alike to the 60s. And, as in 1973, you get a war.

Hij refereert naar de Arabische-Israëlische Oorlog in 1973, ook bekend als de Jom Kipoer-Oorlog. En net zoals de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, werden er toen ook internationale grootmachten bij betrokken met een energiecrisis tot gevolg. Ferguson verwacht dat deze oorlog langer zal duren dan de Jom Kipoer-Oorlog en dus ook de energiecrisis.

Erger dan de jaren 70?

Politiekers en centrale banken zijn inspanningen aan het doen om de impact van de huidige katalysatoren te minimaliseren door middel van renteverhogingen en hun afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. Maar volgens Ferguson is er geen bewijs dat het goed zal aflopen. Hij vraagt zich zelfs af waarom het nu niet erger kan worden dan in de jaren 70.

Hij waarschuwt dat mensen vaak onderschatten dat, ernstige dingen zoals in het verleden, de dag van vandaag nog kunnen gebeuren. Mensen zijn volgens hem te optimistisch en verwachten dat het alleen maar beter gaat dan vroeger. Daar schuilt volgens hem het gevaar. Hierdoor zijn we onvoorbereid en laten we ons nog te vaak verrassen door gebeurtenissen.

Bronnen: Karen Gilchrist – CNBC

Foto: Fronteiras do Pensamento/Greg Salibian – FlickrCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>