De Chinese centrale bank, de People’s Bank of China, gaat het de banken gemakkelijker maken in een poging de sector te ondersteunen. Dat is noodzakelijk vermits de Chinese economie aan het vertragen is. De hoge coronabesmettingen vertroebelen de vooruitzichten. De PBOC gaat de cashreserves voor banken verlagen met 25 basispunten, dat is nu al de tweede ‘cut’ dit jaar.

De Chinese economie had dit jaar moeten groeien met 5,5 procent, aldus het officiële doel van de Chinese overheid. Maar in de werkelijkheid gaat dit getal tussen de 2, 5en 3,5 procent liggen. Daarenboven wordt er nagedacht om het strenge coronabeleid opnieuw in te voeren vermits het aantal besmettingen de afgelopen weken opnieuw fors is toegenomen.

Om de bankensector te steunen, gaat de People’s Bank of China de drempel voor de cashreserves verlagen met 25 basispunten vanaf 5 december. In april dit jaar werd zulke verlaging ook al eens doorgevoerd. Hierdoor zouden banken meer ademruimte moeten krijgen in een economie die aan het vertragen is. Samen met nog andere maatregelen, hoopt de Chinese overheid op deze manier de liquiditeit ruim te houden.

Rentebeleid

De PBOC houdt het beleid nauwlettend in de gaten. Ze probeert de economie te ondersteunen, maar wil grote renteverlagingen vermijden want die kunnen de inflatiedruk aanwakkeren en een kapitaaluitstroom uit China in de hand werken aangezien de Federal Reserve en andere centrale banken de rentetarieven evenzeer aan verhogen zijn om de inflatie te bestrijden.

Tijdens de afgelopen drie kwartalen groeide de Chinese economie gemiddeld met 3 procent, men verwacht niet dat de economie beter gaat presteren tijdens het vierde kwartaal, in tegendeel. De nieuwe lockdowns die er vermoedelijk zitten aan te komen, zullen de economie opnieuw gaan afremmen en nog meer druk veroorzaken.

Bronnen: Reuters – CNBC

Foto: David Dennis – Flickr – CC BY-SA 4.0

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER