China gaat wel heel erg hard de laatste tijd. In de maand oktober nam de export nogmaals toe, maar deze keer aan het snelste tempo van de afgelopen 19 maanden. De import steeg ook lichtjes. Het is meer dan duidelijk dat ‘s werelds tweede grootste economie sterk aan het herstellen is van de coronacrisis. Het gaat alleszins veel vlotter dan analisten voorspellen.

De maand oktober was een bijzonder goede maand voor China. De exportcijfers stegen aan het snelste tempo van de afgelopen 19 maanden. In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, steeg de export met 11,4 procent. Hierdoor nam het handelsoverschot toe met 58,44 miljard dollar, een flink pak meer dan de 46 miljard dollar die analisten hadden voorspeld.

De coronapandemie heeft tijdens de gehele crisis nooit echt grip gehad op de Chinese export. De komt omwille van de grote vraag naar medische producten en de verlaagde fabrieksactiviteiten elders ter wereld. Liu Xuezhi, analist bij Bank of Communications in Shanghai, benadrukte dat het momentum in China sterk blijft toenemen.

Exports growth quickened further and significantly exceeded expectations, indicating a relatively strong momentum.

Stijgende export

Liu verwacht dat de exportcijfers sterk zullen blijven de komende maanden. De productie van COVID-19 goederen, zoals mondmaskers en dergelijk, ligt in China veel hoger dan elders ter wereld. Analisten waarschuwen echter voor de nieuwe lockdown in Europa. Afhankelijk van hoe lang Duitsland, etc… in lockdown blijven, zal de Chinese export hier last van ondervinden.

Het feit dat de export hard blijft stijgen, heeft uiteraard een positieve invloed op de groei van de Chinese economie. Tijdens het derde kwartaal groeide de economie met 4,9 procent en dat cijfer zou tijdens Q4 nog hoger kunnen liggen, aldus analisten en marktkenners.

Bronnen: CNBC

Foto: Dan – Flickr – CC BY-SA 2.0

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER