De aandelenmarkten reageerden positief na de verkiezingsnacht en de dagen die volgden. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten gingen de beurzen fors hoger. Analisten verwachten echter dat beleggers een pauze zullen inlassen de komende dagen en weken vermits een definitieve uitslag uit blijft en vermoedelijk nog een tijdje op zich zal laten wachten.

De Amerikaanse S&P 500 is de afgelopen week met 7,3 procent gestegen. De Nasdaq deed het nog beter met een stijging van 9 procent, de beste wekelijkse prestatie sinds april. Het feit dat Joe Biden de presidentsverkiezingen waarschijnlijk zal winnen, geeft beleggers goede moed.

Maar de overwinning zal heel nipt zijn en de onzekerheid omtrent hoe lang het nog zal aanslepen, zou de beurzen een halt kunnen toeroepen. Huidig president Donald Trump gaat bij een nederlaag alles uit de kast halen om zijn hachje te redden. De rechtszaken en hertellingen die hij zal starten, zullen de twijfel alleen maar doen toenemen, aldus Leo Grohowski.

I think the uncertainty is going to catch up the market on a short-term basis. Perhaps next week could be a drifting lower kind of week.

De CIO van BNY Mellon’s Wealth Management zei ook dat het aantal coronabesmettingen blijft toenemen en dat beleggers hierdoor op de rem zullen duwen de komende week. Echter zou deze pauze op de beurzen niet lang mogen duren gezien de ‘fundamentals’ goed zitten.

Gunstig scenario

Hij benadrukte dat de ‘blue wave’ zal stoppen in de Senaat. De Democraten zullen waarschijnlijk wel het presidentschap binnenhalen, maar de Senaat zou in handen blijven van de Republikeinen. Hierdoor krijg je een versplinterd Amerikaans Congres en dus wordt het heel moeilijk voor Joe Biden om zijn geplande bedrijfsbelastingen te verhogen.

En dat is goed voor de aandelenmarkten want op deze manier zouden bedrijven meer ruimte hebben om te investeren en betere resultaten te halen. Toch mag de onzekerheid volgens hem niet te lang blijven duren omdat de rebound hierdoor veel van zijn momentum zal verliezen.

Bronnen: CNBC

Foto: Needpix

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>