De Chinese consumentenprijzen zijn in september gestegen met 2,8 procent, dat is de scherpste stijging van de afgelopen twee jaar. De producentenprijsindex groeide dan weer het traagst sinds januari 2021. Veranderingen in de Chinese producentenprijsindex gaan ongeveer een of twee maanden vooraf aan soortgelijke veranderingen in die van de USA, en dat is mogelijks goed nieuws.

Een akelig beeld in China, de consumentenprijzen zijn namelijk het hardst gestegen sinds april 2020. De stijging van 2,8 procent maakt het leven van Chinezen opnieuw weer wat duurder. In april 2020 gingen de prijzen met 3,3 procent omhoog, zo erg is het voorlopig nog niet.

Voornamelijk het duurder varkensvlees weegt zwaar op de consumentenprijzen, dat steeg met 36 procent ten opzichte van vorig jaar. De inflatie exclusief energie en voeding steeg slechts met 0,6 procent ten opzichte van vorig jaar, de traagste toename sinds maart 2021.

Vooruitzichten

Daarenboven steeg de producentenprijsindex met 0,9 procent in september, dat is minder dan de 1 procent die de analisten van Reuters hadden voorspeld. Dit zijn volgens Bruce Pang, hoofdeconoom bij JLL, signalen van economische vertraging die gunstig kunnen zijn voor de inflatie. Hij verwacht dat de producentenprijsindex de komende maanden zullen gaan zakken.

De verandering in de Chinese producentenprijsindex is vaak een voorbode van wat er gaat gebeuren in de USA. Volgens Francoise Hang, senior econoom bij Allianz Trade, is een tragere Chinese economie voordelig voor de centrale banken in Europa, de UK en de USA. Deze banken zijn aan het worstelen om de inflatie af te koelen en slagen daar voorlopig niet in.

Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC

Foto: AK Rockefeller – FlickrCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>