De grillen van de regelgevers in Peking hebben altijd een risico gevormd voor beleggers die willen profiteren van de groei in China, de tweede grootste economie ter wereld. Nadat het land de techgiganten aanpakte, hebben de regelgevers reeds een nieuw doelwit voor ogen.

Na enkele van ’s lands grootste technologiebedrijven – waaronder Alibaba en Didi – te hebben vernederd, hebben Chinese functionarissen hun aandacht nu gericht op de snelgroeiende onderwijssector.

Nieuwe regels die in het weekend gepubliceerd werden, hebben het gemunt op bedrijven die bijlesdiensten aanbieden. Deze bedrijven worden nu verboden om winst te maken of kapitaal aan te trekken op de aandelenmarkten.

Door deze vergaande regels is miljoenen dollars aan marktwaarde van deze bedrijven in rook opgegaan. New Oriental Education & Technology is maandag bijvoorbeeld met bijna 50% gekelderd. Het bedrijf heeft met de sessie van vrijdag bij zo ruwweg $7,7 miljard aan marktwaarde verloren.

Peking is nog niet klaar

De chaos maakt deel uit van een bredere crackdown van China ten opzichte van particuliere Chinese bedrijven. De overheid is reeds hard opgetreden tegen enkele van de bekendste techbedrijven van het land, zoals Didi. Toezichthouders kondigden aan dat ze een onderzoek instelden vlak na de Amerikaanse IPO van het bedrijf.

Er zijn echter tekenen die aantonen dat Peking nog niet klaar is. Aandelen van Meituan, China’s grootste voedselbezorgdienst, zijn maandag gekelderd nadat de regering aankondigde dat online voedselplatforms hun werknemers beter moeten behandelen. Hiernaast liep er al een onderzoek naar Meituan omdat het mogelijk antimonopoliewetten had overtreden.

Door de acties van de Chinese overheid zijn beleggers reeds een geruime tijd op hun hoede om te investeren in het land. Volgens analisten van Nomura zullen de laatste ontwikkelingen het vertrouwen van buitenlandse beleggers in Chinese aandelen nog verder kunnen aantasten.

Analisten van Nomura stellen:

Beleggers zullen zich nu afvragen wat het volgende doelwit van de Chinese overheid zal zijn.

Bron: CNN

Foto: iStock