Het zijn ‘zware’ tijden voor de Chinese industriële bedrijven. In de maand juni vertraagde de winstgroei opnieuw door de hoge grondstoffenprijzen. Dit maakt nu al de vierde maand op rij dat ze hier last van hebben. Dit duidt op enige zwakte in het herstel van de op één na grootste economie ter wereld en dat baart toch enigszins zorgen op de markten.

De winst van industriële bedrijven groeide in de maand juni met 20 procent in vergelijking met exact een jaar geleden. Dat is op zich niet slecht, maar het is wel minder dan de 36,4 procent groei van de maand mei. De Chinese economie is sterk hersteld van de coronapandemie maar heeft nu andere ‘demonen’ die het moet bevechten, namelijk hoge grondstoffenprijzen.

Zhu Hong, senior statisticus bij NBS, benadrukt dat het herstel niet vlot verloopt door deze hoge grondstoffenprijzen. Evenals de verstoringen in de wereldwijde logistieke ketens maken dat Chinese industriële bedrijven het nu wat minder doen dan enkele maanden geleden.

The unevenness in the recovery of corporate profitability still exists, with private firms and small businesses facing a slow rebound.

Ongelijke groei

In de eerste helft van 2021 groeide de winst van industriële bedrijven met 66,9 procent ten opzichte van de dezelfde periode een jaar eerder. De winst steeg in januari-juni met 45,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019, voordat de wereldwijde pandemie begon.

Chinese beleidsmakers hebben hun inspanningen verhoogd om de stijgende grondstofprijzen in te dijken om te voorkomen dat de prijsstijgingen worden doorgerekend aan de consument. De marges van fabrieken en bedrijven worden nu geraakt en de kans is groot dat, als dit langer blijft duren, consumenten hier uiteindelijk de dupe van zullen zijn.

De Chinese economie groeide tijdens het tweede kwartaal iets meer dan analisten hadden voorspeld. Echter waarschuwt men wel dat het groeipatroon steeds meer ongelijk begint te worden. Marktkenners kijken in ieder geval uit naar de cijfers voor het huidige kwartaal.

Bronnen: CNBC

Foto: Fuangg’s Photos – Flickr – CC BY-ND 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>