Alweer positief nieuws uit China, deze keer over de detailhandelsverkopen. Uit gegevens van de maand augustus blijkt dat het aantal winkelverkopen is gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, de eerste stijging van het jaar. Met andere woorden, consumenten laten hun geld opnieuw rollen. De Chinese economie komt er stilaan maar zeker bovenop.

In de maand augustus lieten de Chinese consumenten hun geld aardig rollen. In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, ging het aantal detailhandelsverkopen met 0,5 procent hoger. De China’s National Bureau of Statistics zei dat dit de eerste stijging dit jaar is. Met name de verkoop van communicatieapparatuur steeg met 25,1 procent ten opzichte van een jaar geleden en die van auto’s met 11,8 procent, behoorlijk grote stijgingen dus.

De eerste acht maanden van het jaar waren de detailhandelsverkopen 8,6 procent lager dan een jaar geleden, aldus het bureau. De online detailhandel in fysieke goederen groeide in die tijd met 15,8 procent, zo bleek uit de gegevens. Het herstel op dit vlak is duidelijk merkbaar.

Ook de werkloosheidscijfers gaan er op vooruit in China. In augustus bedroeg de werkloosheid 5,6 procent, dat is 0,1 procent lager dan in de maand juli. Echter blijft de druk op de arbeidsmarkt in China hoog. Fu Linghui, woordvoerder van het statistiekenbureau, zei dat er 8,74 miljoen afgestudeerden zijn die nog altijd geen job hebben gevonden.

Groeiprognose

Ting Lu, hoofdeconoom bij zakenbank Nomura, is alvast positief over het herstel van de Chinese economie. De econoom waagt zich zelfs aan een verhoging van de groeiprognose:

The stronger-than-expected activity data in August support our recent decision to raise our Q3 and Q4 growth forecasts to 5.2% y-o-y and 5.7%, respectively.

Toch is niet alle gevaar geweken en moet men voorzichtig blijven, aldus Lu. Hij waarschuwt dat de vraag naar goederen en diensten wellicht opnieuw zal vertragen de komende maanden. Los van de maatregelen omtrent COVID, zijn er nog altijd de spanningen tussen de Verenigde Staten van Amerika en China die roet in het eten kunnen gooien.

Bronnen: CNBC

Foto: Ninara – Flickr – CC BY 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>