Investeerders lijken niet te begrijpen hoe belangrijk de Chinese economie is voor de Europese aandelenmarkten, voornamelijk voor Duitsland en Noord-Europa. De Chinese vraag naar producten is voor deze landen de afgelopen jaren een belangrijke drijfveer geweest voor groei. Volgens Saunders is er een directe link tussen de prestaties op de beurzen en de Chinese vraag.

Philip Saunders, medebestuurslid bij Investec Asset Management, wil beleggers en investeerders er op wijzen dat de Chinese vraag naar goederen ontzettend belangrijk is voor de Europese economie en dus ook de Europese aandelen, vooral de beurzen in Duitsland en Noord-Europa.

The extreme weakness of (European) markets last year was connected to the Chinese credit cycle, which now shows signs of turning around.

De zwakte op de Europese markten vorig jaar, had een verband met de Chinese kredietcyclus. Saunders benadrukt dat, toen de Chinese vraag verminderde, ook de Europese aandelen minder goed presteerden. Maar het omgekeerde geldt natuurlijk ook, en dat lijkt nu te gaan gebeuren.

Groeiende vraag

De nieuwe fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen die Peking heeft geïntroduceerd begin dit jaar, beginnen stilaan hun vruchten af te werpen. Philip Saunders is daarom behoorlijk overtuigd van het feit dat ook de Europese aandelenmarkten hier van zullen gaan profiteren de komende maanden.

Hij denkt dat de groeiende Chinese vraag naar goederen en diensten een positieve invloed zal hebben op de Europese economie. China is de tweede grootste handelspartner van Europa, het handelsaandeel van China bedroeg 15,3 procent van de Europese import en export in 2017.

Saunders benadrukt wel dat niet alle bedrijven positief beïnvloed zullen worden, het gaat voornamelijk over bedrijven die rechtstreeks iets te maken hebben met de Chinese vraag naar Europese goederen. Daarenboven gaan veel Duitse bedrijven hier van profiteren, in 2017 was Duitsland de grootste exporteur naar China van goederen ter waarde van 87 miljard euro.

Bronnen: CNBC

Foto: PublicDomainPictures – Pixabay