De Chinese economie wist tijdens Q3 dit jaar met 3,9 procent te groeien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, dat is beter dan analisten hadden voorspeld. Het is tevens een stijging van 0,4 procent in vergelijking met het tweede kwartaal dit jaar. Dat maakt een groei van 3 procent voor dit jaar tot nu toe, bijlange niet de 5,5 procent die ze voor ogen hebben.

De Chinese economie, één van ’s werelds snelst groeiende economieën, wist tijdens het derde kwartaal dit jaar met 3,9 procent te groeien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een positief cijfer vermits analisten een groei van ‘slechts’ 3,4 procent hadden voorspeld. Normaal gezien zouden deze gegevens op 18 oktober gepubliceerd worden, maar dat werd zonder aankondiging uitgesteld tot 23 oktober.

Het derde kwartaal was ook meteen goed voor een stijging van 0,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Voor het jaar brengt dit de groei tot nu toe op 3 procent. Dat wil zeggen dat het vierde kwartaal een knaller moet worden willen de Chinezen hun doel van 5,5 procent halen dit jaar. Iets dat analisten en economen niet snel zien gebeuren.

Voornamelijk de strenge coronaregels die tijdens Q1 en Q2 de economische activiteiten hebben gedrukt, zijn hier de boosdoener. Tal van zakenbanken hebben hierdoor hun voorspelling teruggedrongen van 5 procent naar 3 procent. Tijdens het laatste Nationaal Volkscongres werd overigens niets gezegd over het coronabeleid, of dit nog lang in stand zal bijven of niet.

Beter dan verwacht

De export, een grote drijfveer voor hun economisch model, wist de verwachtingen van analisten ook te overtreffen. Er was namelijk een toename van 5,7 procent in september, analisten van Reuters voorspelden een toename van 4,1 procent. Ook de industriële productie ging met 6,3 procent omhoog in september, fors beter dan de voorspelling van 4,5 procent.

Kortom, niet alles overtrof de voorspellingen maar het mag gezegd zijn dat de Chinese economie de markten weet te verrassen met hun beter dan verwachte cijfers voor Q3. Hun officiëel doel van een groei van 5,5 procent gaat wellicht niet gehaald worden, maar als Q4 evenzeer een sterk kwartaal wordt, dan kan het alsnog een verrassend goed jaar worden.

Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC

Foto:  PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>