Bedrijven staan zwaar onder druk door de hoge inflatie, vooral door de hoge energieprijzen en de loondruk. In Europa zijn de bedrijfsactiviteiten aan het vertragen en dat doet vrezen dat een recessie lelijk huis gaat houden op het continent. De Europese Centrale Bank gaat sterk uit de hoek moeten komen om de economie te stutten.

De maand oktober was geen succesmaand voor Europese bedrijven. Uit een rapport blijkt dat de activiteiten zijn gedaald naar het laagste niveau sinds april 2013, met uitzondering van de coronaperiode. Bedrijven staan zwaar onder druk door de hoge energieprijzen en de druk op de lonen. De Purchasing Managers’ Index daalde naar 47,1 punten.

In de maand september was de PMI 48,1 punten, evenzeer een krimp van de economische activiteiten. Chris Williamson, hoofdeconoom bij S&P Global Market Intelligence, benadrukt dat de neerwaartse risico’s voor de Europese economie aan het toenemen zijn.

These numbers post some downside risk to a lot of people’s forecasts, notably the ECB’s. The situation economically is getting worse quite rapidly.

Vooruitzichten

Volgens de ECB zou de Europese economie dit jaar gaan groeien met 3,1 procent en met 0,9 procent in 2023. Ze voorspellen ook dat de inflatie dit jaar gemiddeld naar 8,1 procent gaat stijgen om vervolgens te dalen naar 2,3 procent in 2024, wat een gunstige evolutie zou zijn.

De euro is tevens terrein aan het verliezen tegenover de sterke Amerikaanse dollar. Dit maakt het voor de Europese Centrale Bank nog moeilijker om de economie erbovenop te helpen. Verschillende economen hebben een Europese recessie reeds ingecalculeerd. Ondanks deze vooruitzichten zal de ECB de rentes alsnog blijven verhogen.

Bronnen: Silvia Amaro – CNBC

Foto: Fotoblend – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>