De Chinese economie heeft het moeilijk gehad in 2022 door de strenge coronamaatregelen, maar 2023 wordt naar verwachting beter. Fitch Ratings had een groeiprognose van 4,1 procent voor dit jaar en verhoogde hun verwachting onlangs naar 5 procent. Het groeidoel dat China zelf voor ogen had voor het jaar 2022 komt er dus wellicht met uitstel.

Nu China zijn coronamaatregelen aan het versoepelen is, ligt de weg naar een sterk economisch herstel open. De Chinese autoriteiten hadden een groeivoorspelling van 5 tot 5,5 procent voor het jaar 2022, maar dat cijfer is te hoog gegrepen. Fitch Ratings hanteerde eind vorig jaar nog een groeiprognose van 4,1 procent voor 2023 maar wijzigde dit onlangs naar 5 procent gezien de positieve vooruitzichten.

De reden voor deze verbeterde ‘outlook’ heeft te maken met het feit dat de activiteiten in China aan het toenemen zijn. Er wordt ook meer geconsumeerd dan enkele maanden geleden. Daarenboven is de Purchasing Managers’ Index (PMI) in januari gestegen naar 50.1 punten ten opzichte van 47 punten in december. Een waarde boven de 50 punten duidt op groei.

Consumeren

Econoom Brian Coulton verwacht dat het eerste jaarhelft sterk gaat zijn en vermoedelijk beter dan men verwacht. Snel na het versoepelen van de coronamaatregelen, gingen de activiteiten in het binnenland de hoogte in. Daarenboven gaat de overheid de economie blijven stimuleren.

The swift rebound from the Covid shock-wave means that activity in 1H23 will be stronger than we had forecast.

Zakenbank UBS is echter voorzichtiger en verwacht niet dat de Chinezen opeens massaal terug gaan consumeren zoals voorheen. UBS-econoom Wang Tao verwacht dat het vertrouwen pas in 2024 zal gaan herstellen en dus ook het normale consumptiegedrag van de Chinese bevolking. De huishoudens hebben tussen de 590 en 678 miljard dollar in spaargelden.

Bronnen: Jihye Lee – CNBC

Foto: Pikrepo

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER