De Chinese economie deed het uitstekend tijdens het eerste kwartaal dankzij een groei van 18,3 procent. Maar het voldeed daarmee niet aan de verwachtingen van de analisten van Reuters. Die hadden namelijk voorspeld dat de Chinese economie zou groeien met 19 procent. De productiecijfers stelden een beetje teleur maar de retail deed het beter dan verwacht. 

Een sterke prestatie van de Chinese economie. Tijdens het eerste kwartaal dit jaar groeide het met 18,3 procent. Toch is niet iedereen tevreden met dit resultaat. De analisten van Reuters voorspelden namelijk een groei van 19 procent, daar voldeed het dus niet aan.

Dat de economie minder hard groei dan ze hadden gedacht, zou te maken hebben met de maakindustrie die minder goed presteerde. Die groeide tijdens het eerste kwartaal met 14,1 procent, dat is drie procent onder de verwachtingen. Maar er was wel een sterke retail die met 34,2 procent wist te groeien, 6 procent meer dan de analisten van Reuters hadden verwacht.

The foundation for domestic recovery is yet to be consolidated and long-standing structural problems remain prominent with new situations and issues arising from development.

Financieel beleid

De gegevens tonen aan dat de Chinese economie trager maar wel stevig aan het herstellen is. Bruce Pang, hoofdstrateeg bij China Renaissance, verwacht niet dat de Chinese beleidsmakers nu opeens hun steunmaatregelen zullen terugdraaien. Er zijn nog te veel hordes die de Chinese economie moet overwinnen alvorens dit zal gebeuren.

Pang benadrukte ook dat de Chinese export sterk was tijdens het eerste kwartaal maar dat dit er anders zou gaan kunnen uitzien voor de rest van het jaar. Andere landen gaan stilaan ook heropenen waardoor de concurrentie voor China steeds groter zal worden.

Bronnen: CNBC

Foto: PublicDomainPictures – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>