De Chinese economie is in 2021 met 8,1% gegroeid. De industriële productie is tot het einde van het jaar gestaag toegenomen, wat een daling in de detailhandelsverkopen heeft gecompenseerd.

Het bruto binnenlands product steeg in het vierde kwartaal met 4% ten opzichte van een jaar geleden, aldus het Chinese Bureau voor statistiek. Dit is hoger dan de stijging van 3,6% die in een peiling van Reuters werd voorspeld.

Zowel de industriële productie als de investeringen stegen. Het enige dat de verwachtingen niet kon inlossen waren de detailhandelsverkopen. Deze stegen met 1,7% terwijl analisten een stijging van 3,7% hadden verwacht.

Consumenten

China hanteert nog steeds een zeer streng zero-Covid beleid. Verschillende steden en gebieden gingen reeds in lockdown omdat er enkele Covid-besmettingen werden vastgesteld. Analisten beginnen zich af te vragen of de voordelen van deze aanpak wel opwegen tegen de kosten.

Goldman Sachs verlaagde zijn prognose voor het Chinese BBP in 2022 op basis van de verwachtingen dat het zero-Covid beleid zal leiden tot meer beperkingen op de bedrijfsactiviteit. De analisten zeiden echter dat de grootste impact op de consumentenuitgaven zou zijn.

De detailhandelsverkopen daalden in 2020 met 3,9%, ook al groeide de Chinese economie als geheel tijdens de pandemie. De consumentenbestedingen zijn sindsdien laag gebleven, deels omdat de reisbeperkingen een rem zetten op het toerisme.

Christine Peng van UBS merkte op dat de toenemende onzekerheid er ook toe heeft geleid dat consumenten de aankoop van niet essentiële goederen vaker uitstellen. Dit zet opnieuw een rem op de consumentenbestedingen.

Bron: CNBC
Foto: iStock