De meeste beurzen zitten op dit moment in de hoek waar de klappen vallen. Een belangrijke index laat zien dat dit niet iets van de afgelopen weken is. Zo noteert de Russell 2000 index op jaarbasis gemeten bijna in het rood. En dat is uiterst bijzonder te noemen, want de meeste andere indices noteren nog steeds fors boven de koers die een jaar geleden op de koersborden getoverd werd. De zwakte bij de Russell 2000 index kan ook slecht nieuws voor de rest van Wall Street betekenen.

Bij het overgrote deel van de beleggers zal de Russell 2000 index bekend voorkomen. Deze index bestaat uit de 2.000 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven en wordt op de beursvloer ook wel betiteld als de ‘Small Cap index’. De meeste beleggers zullen ook wel weten dat de beursrally van het afgelopen jaar hoofdzakelijk gedragen werd door de ‘grote’ aandelen. Wat dat betreft is het wellicht geen verrassing dat de Russell 2000 index al maanden beduidend minder goed presteert dan bijvoorbeeld de S&P 500 index.

Beurzen kunnen last krijgen van de beurszwakte bij de Russell 2000 index

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, is te zien dat de rest van Wall Street ook last kan krijgen van de beurszwakte bij de Small Cap index. Zo is op deze grafiek perfect in beeld gebracht dat er al decennialang sprake is van een sterk verband tussen de Russell 2000 en de S&P 500 index. Wat dat betreft is de huidige ‘gap’ ook uiterst bijzonder te noemen. En hiermee wordt ook visueel in kaart gebracht dat de prestatieverschillen tussen kleine en grote aandelen al maandenlang immens groot is.

Mocht het verleden zich gaan herhalen, dan moeten beleggers zich voorbereiden op beurszwakte bij de rest van de beurzen. De beurswinst van de afgelopen maanden is met name te danken aan de toonaangevende aandelen en op het moment dat ook deze aandelen het lastig krijgen, kan in razendsnel tempo het koersverlies verder oplopen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)