De Chinese economie staat voor een grote uitdaging willen ze hun doelstelling van 5,5 procent groei halen dit jaar. Stephen Roach, econoom en ‘China bull’, verwacht niet veel goeds voor China dit jaar en ziet een economische groei van hooguit 4 procent. Aan de nieuwe lockdowns in het land lijken niet meteen een einde te komen en dat zal zwaar doorwegen op de economie.

Het jaar 2022 is een bijzonder moeilijk jaar tot nu toe. De oorlog in Oekraïne, de Westerse sancties tegen Rusland, de hoge inflatie, COVID-19 en nog wat factoren die het de wereldeconomie moeilijk maken. In China hadden ze voor dit jaar een economische groei van 5,5 procent voorspeld, maar hoe het er nu naar uit ziet, is dat helemaal niet meer haalbaar.

Stephen Roach, voormalig econoom van Morgan Stanley, is een ‘China bull’ maar ziet deze keer uitdagingen die het de Chinese economie moeilijk maken. Tijdens een interview met CNBC zei hij dat een groei van 4 procent een hele prestatie zou zijn gezien de omstandigheden.

I think China’s facing formidable pressures. There’s no way it’s going to make its 5.5% forecast.

Groeivertraging

Het land is nu al wekenlang aan het vechten tegen een nieuwe uitbraak van COVID-19 en heeft tal van grote steden op slot gedaan. Deze lockdown beginnen zwaar te wegen op de economie maar het ziet er niet naar uit dat ze van plan zijn om de lockdowns op te heffen.

From 2009 to 2012 … China was growing, you know, 8% and that cushion kept the world from lapsing back into a recession. That cushion is gone.

Roach waarschuwt dat de economische groeivertraging in China gevolgen zal hebben voor de rest van de wereld. Volgens hem zal China de wereld deze keer niet uit het slop kunnen halen zoals het deed na de globale financiële crisis in 2008. Van 2009 tot 2012 groeide de Chinese economie jaarlijks gemiddeld met 8 – 9 procent, iets waar de rest van de wereld zich aan kon optrekken. Roach vreest dat dit deze keer niet het geval zal zijn.

Bronnen: Eustance Huang – CNBC

Foto: Image – rawpixel.com

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!