Afgelopen vrijdag verschenen er geruchten over een mogelijke toenadering van Trump richting de Chinezen. Op basis van dit gerucht wisten met name de Chinese en Japanse beurzen erg goede zaken te doen. Toch is het nog maar de vraag of er daadwerkelijk een handelsakkoord komt tussen de VS en China. De Chinese economie snakt wel naar een dergelijk akkoord.

Economen zijn van mening dat Trump de geruchten gebruikt om zijn verkiezingspositie te verstevigen. Morgen staan immers de tussentijdse verkiezingen op het programma en de Republikeinen staan in de peilingen flink achter op de Democraten. Mocht er binnenkort wel een handelsakkoord komen tussen de VS en China, dan is dat een absolute redding voor de Chinese economie.

Chinese economie heeft het moeilijk

Afgelopen week verschenen er tegenvallende macrocijfers over de Chinese economie. In reactie daarop liet president Xi Jinping weten dat de Chinese overheid verdere stappen zal ondernemen om de economie te stimuleren.

En dat is ook wel nodig, want op de bovenstaande grafiek (Bloomberg) is te zien dat de inkoopmanagersrapporten er belabberd uitzien. Het PMI-cijfer voor nieuwe exportorders daalde zelfs naar een notering van 47. En een notering onder de 50-lijn impliceert krimp. Het productie PMI-cijfer beweegt nu rond de beruchte 50-lijn.

Overigens is het niet alleen voor de Chinezen te hopen dat hun economie terug op het goede pad terecht komt. Ook de wereldeconomie is gebaat bij een Chinese economische groei. De Chinese economie is namelijk de op één na grootste economie ter wereld en een eventuele Chinese groeivertraging kan voelbaar zijn over de hele wereld.