De Chinese economie is sterk aan het herstellen, en men zou verwachten dat ze de pandemie volledig hebben verteerd. Echter zijn economen ervan overtuigd dat dit zeker nog niet het geval is. Ze raden dan ook aan dat de Chinese overheid wacht met het maken van nieuwe schulden. Volgens professor economie Li Daokui is de Chinese economie voor 90 procent hersteld.

De Chinese economie was de enige economie die in 2020 wist te groeien. Met 2,3 procent deed het veruit beter dan de rest van de wereld. De groei was vooral te danken aan de stijging van hun export, want de binnenlandse consumptie was drastisch teruggevallen door de coronapandemie en de onvermijdelijke strenge lockdown maatregelen.

Overall, I would say the economy, the Chinese economy is not 100% back to normalcy. I would say 90% back to normalcy.

Li Daokui, professor economie aan de Tsinghua universiteit, zei dat de economie zeker nog niet volledig is hersteld van de pandemie. De voormalige adviseur van de Chinese centrale bank zei dat de beleidsmakers de economie meer tijd moeten geven om te herstellen alvorens nieuwe schulden te maken. Het consumptieniveau ligt nog onder het niveau van vóór de pandemie.

Kapitaalvlucht?

Hij waarschuwde ook dat het sterke herstel van de Amerikaanse economie een kapitaalvlucht uit China en andere delen van de wereld kan uitlokken. Dit gebeurt wanneer geld of activa het ene land verlaten terwijl een ander land betere investeringsrendementen of kansen biedt.

Not only foreign money formally invested in Chinese economy will look … for alternative in going back to the U.S., but also a lot of Chinese domestic money will be lured away from the Chinese economy.

Sommige economen verwachten dat de Amerikaanse centrale bank hun opkoopprogramma zal gaan terugschroeven. Gezien de evolutie van de inflatie en het sterke economische herstel. Men verwacht ook dat de rentevoeten pas zullen verhoogd worden vanaf 2023.

Bronnen: CNBC

Foto: David Dennis – Flickr – CC BY-SA 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

Reacties