Een eerste blik op de bedrijfsactiviteiten in China van de maand maart toont aan dat de Chinese economie lichtjes hersteld is van de schok van het coronavirus. Maar dat neemt niet weg dat de eerste twee maanden van het jaar heel zwaar waren. Voor het eerste kwartaal schat men op een economische krimp van 10 procent. 

China Beige Book heeft de situatie in China onder de loep genomen en komt tot de conclusie dat de maand maart tekenen van herstel toont. Wat zij doen is ieder kwartaal 3.300 bedrijven ‘onderzoeken’ en ook voor dit kwartaal hebben zij de vinger op de pols gelegd. Wat blijkt nu, maart was een vrij ‘goede’ maand maar de eerste twee maanden van het jaar niet.

Uit onderzoek van het Chinese bureau blijkt dat het eerste kwartaal bijzonder slecht zal zijn voor de Chinese economie. Ze gaan uit van een economische krimp van ongeveer 10 procent.

Crucially the results continued to deteriorate into mid-March when most firms were re-opening and supposedly ‘back to work’. Nationally, our revenue index plunged to -26 this quarter while profits dove in tandem, to -22.

De reden waarom het eerste kwartaal slecht gaat zijn, heeft te maken met het coronavirus. China heeft bijna 3 maanden lam gelegen om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Bedrijven zijn recentelijk pas opnieuw opgestart en in Wuhan wordt de reisbeperking nu pas stilletje aan versoepeld. Het aantal besmettingen in China is drastisch verminderd.

Uitdagingen

Toch zullen de komende maanden uitdagend blijven uiteraard. Er gaat sowieso rekening worden gehouden met de situatie omtrent COVID-19.  Maatregelen zullen van kracht blijven in bepaalde mate waardoor de economie alsnog niet volop heropgestart kan worden.

The China recovery story is no longer just about domestic resilience, but also factors beyond Beijing’s control.

Ook elders ter wereld draait de economie niet zo als voorheen. Dit gaat sowieso ook een impact hebben op de Chinese economie, iets waar ze helemaal geen vat op hebben. Het is een globaal probleem dat nog enkele maanden zal blijven duren maar er zijn alleszins signalen van ‘herstel’ of stabilisering. Veel landen moeten het virus echter nog onder controle krijgen.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>