Het derde kwartaal was niet bepaald positief voor de Chinese economie. Het bbp groeide met ‘maar’ 4,9 procent, dat is minder dan de 5,2 procent die analisten hadden voorspeld. De industriële productie groeide met 3,1 procent in september, ook minder dan de voorspelde 4,5 procent. Het lijkt er op dat de Chinese economie aan het afkoelen is gezien het bbp in Q2 nog toenam met 7,9 procent en 18,3 procent tijdens het eerste kwartaal.

De Chinese economie stelt teleur met een groei van 4,9 procent tijdens het derde kwartaal. Analisten en marktkenners hadden meer verwacht van Q3, namelijk dat het bbp zou stijgen met 5,2 procent. Dit zou aantonen dat het herstel aan het afkoelen is gezien de vorige kwartalen.

Een deel van de teleurstelling en de vertraging van het economische herstel komt vanuit de industriële productie, waarvan men verwactte dat deze zou stijgen met 4,5 procent vorige maand. In realiteit bedroeg de toename slechts 3,1 procent in de maand september.

Energiecrisis

Fu Linghui, woordvoerder van de National Bureau of Statistics, benadrukt dat de uitdagingen en risico’s zijn toegenomen tijdens het derde kwartaal. Niet alleen COVID-19 heeft nog een impact op de economie, ook de energiecrisis in China zorgt ervoor dat de productie in september niet op gang geraakt. Verschillende fabrieken hebben hun productie moeten stilleggen omwille van de energietekorten en de stijgende grondstoffenprijzen voor olie, gas en steenkool.

Since entering the third quarter, domestic and overseas risks and challenges have increased.

Tien grootbanken hebben hun verwachtingen voor de Chinese economie neerwaarts bijgesteld gezien de ‘power outages’ en de problemen binnen de Chinese vastgoedmarkt. Het valt op dat het herstelmomentum fors is teruggevallen ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar.

Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC

Foto: moerschy – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>