Nu de wereldeconomie aan het vertragen is, heersen er ook twijfels over de economische groei van ’s werelds tweede grootste economie, vooral omwille van de handelsoorlog die nu woedt. Maar JP Morgan beweert dat de Chinese economie aan het buigen is en niet aan het breken.
De tweede grootste economie ter wereld blijft één van de hardst groeiende economieën ter wereld, aldus JP Morgan’s managing director Jing Ulrich. Zij benadrukt dat de Chinese economie een bocht aan het maken is, maar aan het breken is ze in ieder geval niet, beweert Ulrich.
The important thing to note is the Chinese economy may be bending. It is not breaking.
Ze zei dat de zakenbank verwacht dat de Chinese economie volgend jaar zal vertragen van 6,6 naar 6,1 procent. De inspanningen van Peking om hun groeimodel los te koppelen van overheidsschulden, een toename van de onzekerheid bij consumenten en een vertraagde investeringen in segmenten zoals onroerend goed dragen allemaal bij tot deze groeivertraging, aldus Ulrich.
Maar een groeipercentage van 6 procent is nog altijd behoorlijk goed, er zijn niet veel landen die beter doen en dus behoort China nog altijd tot één van ’s werelds snelst groeiende economieën. Ter vergelijking, de Amerikaanse economie groeide het afgelopen kwartaal 3,5 procent jaar op jaar.
Volatiliteit
Ulrich verwacht ook dat deze economie gaat vertragen in 2019. De bedrijfsresultaten gaan lager uitvallen en het stimulerend effect van de belastingverlaging is aan het wegebben.
Ze hoopt alvast dat de ontmoeting tussen Donald Trump en Xi Jinping tijdens de G-20 top zijn vruchten gaat afwerken en dat beide heren een akkoord bereiken over soort raamwerk. Dat zou volgens haar goed nieuws betekenen en zou meer ademruimte creëren voor beleggers.
Some sort of temporary truce will be very helpful in the currently very volatile capital market environment.
De volatiliteit op de markten wordt voor een groot deel veroorzaakt door de onzekerheid die de handelsoorlog creëert. Neem deze onzekerheid weg en het zal een pak rustiger worden.
Bronnen: CNBC
Foto: Pxhere